Čo ste o klimatizácii možno nevedeli

Myslíte si, že o klimatizácii viete všetko? Možno vás tieto informácie prekvapia alebo ste odborníkom, ktorý má všeobecný prehľad na všetkých frontoch. Klimatizácia zdobí takmer každý dom na našom území. Jej počiatky boli mierne neisté. Dnes rúca hranice a táto technická vymoženosť sa rozširuje po krajinách celého sveta. Viete čo je vlastne klimatizácia a na akom princípe funguje?

klimatizácie

Termodynamika – práve jej zákony sú základom pre fungovanie klimatizačných jednotiek. Pojednáva o prenose energie – tepla a chladu. Jeden z jej zákonoch vraví o prenose energie. Energiu totiž nemožno zničiť, je možné ju iba preniesť z jedného miesta na druhé. Presne takto funguje aj klimatizácia. Jej princípom je odvedenie teplého vzduchu z miestnosti. Následne vháňa do miestnosti vzduch ktorý bol vychladený. Podobné princípy majú aj tepelné čerpadlá.

Energetická certifikácia – pojednáva o hospodárení s primárnymi energiami. Hospodárenie s nimi je úzko spojené s aktuálnym riešením klimatickej krízy. Preto aj Slovenská republika zahrnula energetickú certifikáciu do zákona z roku 2008. Najžiadanejšia kategória energetickej certifikácie je skupina A. Najhoršou je skupina G. Práve zavedenie klimatizácie spadá do kategórie B. Teda žiadaných opatrení na úsporu energií a zmiernenie energetického hospodárstva a jeho dopadov na celosvetovú otázku ekológie. Ak si teda chcete polepšiť a postúpiť do vyššej kategórie určite odporúčame inštaláciu klimatizácie.

mono - split alebo multi- split

Tip: Nie je problémom inštalovať klimatizáciu na bytové jednotky alebo rodinné domy. Je pritom jedno či hľadáte klimatizáciu Bratislava alebo klimatizáciu Zlaté Moravce.

Šetrenie financií – vedeli ste, že najnovšie modely klimatizačných jednotiek môžeme rozdeliť na splitové klimatizácie – teda klimatizácie o jednej vnútornej jednotke a jednej vonkajšej jednotke. Alebo monosplitové klimatizácie – tie sú modernejšou nadstavbou splitovej klimatizácie. Vonkajšia jednotka má dostatočne vysoký výkon na to aby pokryla päť vnútorných jednotiek. Úspora nielen energií ale aj financií je naozaj citeľná.

Nezařazené

About the author